Djurvännen och naturälskaren

”Åtminstone i ett hänseende kan jag med rent samvete säga att jag inte duperade mina läsare – i min kärlek till djuren. Jag har älskat dem och lidit med dem i hela mitt liv. Jag har älskat dem vida mer än mina medmänniskor. Det bästa hos mig själv har jag givit dem och jag tänker dela deras öde vad det än må bli.”

PuckMunthe var en stor, för att inte säga militant djurvän. Som barn samlade han paddor, ormar,  möss, råttor och fåglar – men mest av alla älskade han hundar. Den mest kända var ulmerdoggen Puck, som han gjorde till en del av sin författaridentitet genom att signera sina böcker ”Puck Munthe”. Bland hans övriga hundar fanns den ryska vinthunden Jallah, maremmahunden Barbarossa, taxen Lisa, schäfrarna Gorm och Lupa.

I Munthes hem på Capri fanns många djur, bland andra Billy, en alkoholmissbrukande babian,  som tyckte om att befria hundarna från deras loppor! Där fanns också ugglor, en sköldpadda och en mungo.

Under vårarna vilade otaliga fåglar på Capri under sin väg från Afrika till Norden:

”De kom i tusental: skogsduvor, trastar, turturduvor, vadare, vaktlar, gyllingar, lärkor, näktergalar, sädesärlor, bofinkar, svalor, trädgårdssångare, rödhakesångare och många andra. Ett par timmar senare flaxade de hjälplösa i näten som människorna spritt över hela ön, från de branta klipporna vid havet upp till Monte Solaro och Monte Barbarossa. På kvällen packades de i små, trånga trälådor och skickades till Marseille med ångbåt och vidare till de eleganta restaurangerna i Paris.”

1904 köper Munthe Barbarossaberget  för att skapa en fristad för åtminstone en del av fåglarna. 1932 förbjöd den italienska regeringen på Munthes initiativ fågeljakt på ön, till fågeljägarnas ilska. I sin bok Bref & skisser (1909) skriver han :

”När fåglarna fick vingar, fick människorna fantasi; ofta gläntar jag på buren och låter tanken flyga dit ner till mitt älskade Italien, och glömsk av all dagarbetets tunga, lever jag bland solljus och fröjd.”

För en del av intäkterna från The Story of San Michele köpte Munthe Knisa Mosse, norr om Borgholm, för att där kunna skapa ett fågelreservat. I sitt frikostiga testamente gav han bland annat 100.000 till djurskyddet i Sverige. Det motsvarar cirka två miljoner kronor i dagens värde.

”[Jag] vågar i all blygsamhet berömma mig av att ha varit en pålitlig apdoktor. En synnerligen svår specialitet full av oväntade fällor och vanskligheter. Blixtsnabb diagnos och grundlig människokännedom är oeftergivliga villkor för framgång i denna bransch.”