Filantropen

Medmänniskan Munthe griper in överallt där det behövs, exempelvis 1881, på grannön Ischia, efter jordbävningen där, och då en tyfusepidemi bryter ut på Capri beger han sig dit. Ön hade bara tre läkare vid den tiden och 5000 invånare. Munthes insatser var mycket välkomna och han betraktades av lokalbefolkningen som något av ett helgon. Då koleran utbröt i Neapel hösten 1884 arbetade han där i sju veckor som frivillig läkare.

Under första världskriget blir Munthe vittne till hur ett tyskt  bombplan sliter bort benet på en liten flicka i Paris. Det påverkar honom starkt och han far till fronten där han ansvarar för narkosen vid en ambulansenhet. Han visade som alltid ett stort mod. Munthe ordnar insamlingar i Rom till de fattiga. Han tar aldrig betalt. När han med tiden blir rik ger han omfattande donationer, till fattiga och orkeslösa, flyktingar från Finland och Estland, småfåglarnas vänner, djurskyddet, släktingar och vänner!! Slutligen – han bjöd  varje jul ”gubbarna” i Gamla Stan på öl!

”Vad tjänar det till att samla pengar på hög, de skola i alla fall snart tagas ifrån dig. Döden har en dubbelnyckel till ditt kassaskåp.”

Lämna ett svar