
april 2016
7 april 2016 kl 17.00 på Medelhavsmuseet
Ett möte – två människor Medicinhistorikern Ingar Palmlund, känd för Vänföreningen genom föredrag och publikationer i medlemsbladet, berättar om sin dokumentärroman om Axel Munthe och kronprinsessan Victoria, A Royal Patient, som utkommer i vår. Den bygger på en imponerande forskning kring kontrahenternas medicinska och psykiska historia och bjuder på såväl nya fakta som nya infallsvinklar. Boken, som är skriven på engelska, kommer att finnas till försäljning under kvällen. Därefter serveras en måltid tillsammans med ett glas vin. Kostnad: 200 kronor…
Mer information »maj 2016
25 maj 2016 kl 17.00 på Medelhavsmuseet
Årsmöte Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar följer Drottning Victorias Casa Caprile År 1953 tillbringade den unge arkitektstuderanden Eric Sörling Capri en månad i Casa Caprile i Anacapri, huset som kronprinsessan Victoria lät uppföra med hjälp av Axel Munthe 1907. Hans anteckningar och teckningar från vistelsen på Capri för 63 år sedan utgör en unik historisk dokumentation av såväl Anacapri som Casa Caprile, ett hus vars historia är föga känd. De presenteras nu för första gången av Eric Sörling i ett samtal med…
Mer information »mars 2017
15 mars 2017: TIO ÅR MED HILDA
Christin Edström, f.d. intendent på Munthes Hildasholm, reflekterar över historierna och verksamheten på huset som var Axel Munthes morgongåva till Hilda Pennington Mellor. Hur kom huset till? Vem var Hilda? Hur levdes livet i huset innan det blev museum? Hur ser framtiden ut? Därefter serveras en måltid och ett glas vin. Kostnad: 200 kronor som betalas vid ankomsten till museet. Bindande anmälan senast 4 dagar i förväg till Yvonne Ribbentoft, telefon 08 – 83 28 11 eller e-post: ribbentoft@comhem.se
Mer information »maj 2017
11 MAJ 2017: ÅRSMÖTE
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar visar Bengt Jangfeldt med hjälp av gamla vykort och foton hur en resa från Neapel till Anacapri (per ångbåt och åsnerygg) kunde gestalta sig år 1900. En av Sveriges främsta pianister, Roland Pöntinen, som flera gånger framträtt på Villa San Michele, spelar bl.a. Chopin och Debussy. Därefter serveras en måltid och ett glas vin. Kostnad: 200 kronor som betalas vid ankomsten till museet. Bindande anmälan senast 4 dagar i förväg till Yvonne Ribbentoft, telefon 08 – 83…
Mer information »april 2018
3 APRIL 2018: ULLA BJERNE OCH CAPRI
Capriskildraren Ulla Bjerne presenteras av Lars Fuhre. Ulla Bjerne (1890–1969) kanske inte så många minns i dag. Men på sin tid var hon en uppburen författare, känd inte minst för sina reseskildringar. Hon umgicks i kretsarna kring Nils Dardel, Evert Taube och Gustaf Hellström, med vilka hon också hade stormiga kärleksförhållanden. Hon porträtterades av flera konstnärer, bland andra Grünewald och Dardel. Ulla Bjerne vistades i långa perioder på Capri, som hon skildrade i boken Förförare: Italienska noveller (1920). Formgivaren Lars…
Mer information »maj 2018
24 MAJ 2018: ÅRSMÖTE
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar berättar Bengt Jangfeldt om ett nytt arkivfynd som väsentligt berikar vår kunskap om Axel Munthes första äktenskap med Ultima Hornberg, om vilket så litet är känt. Det rör sig om ett friarbrev från Munthe till hans blivande svärfar apotekare Hornberg, som Vänföreningen och Stiftelsen San Michele har lyckats förvärva. Det kommer senare att skänkas till Riksarkivet och inlemmas i dess Munthesamling. I samband med måltiden uppträder pianisten Staffan Scheja, som i likhet flera av våra tidigare musiker…
Mer information »oktober 2018
Anders Lindström: Beateberg, familjerna Munthes sommaroas och musiksalong
När apotekare Fredrik Munthe 1868 flyttade med familjen till Stockholm fann musikådran sitt flöde i den unge sonen Axel. Framför allt inspirerades han på Beateberg i Stockholms skärgård, som under nära 150 år var familjerna Munthes sommartillhåll, med musik, trädgårdsodling och rekreation. I musiksalongen lärde Axel känna Stockholms musikelit och inte minst sångerskan Jenny Lind. Detta påverkade inställningen och kärleken till musiken, som senare bl.a. tog sig uttryck i musikstunder i kapellet på Villa San Michele på Capri. Anders Lindström är körledare och…
Mer information »november 2018
Kristina Kappelin besöker San Micheles vänner
Villa San Micheles nya intendent Kristina Kappelin berättar om sina erfarenheter från sitt första år som intendent på Villa San Michele och om sina planer för framtiden. Efter föredraget serveras en måltid med ett glas vin. Kostnad: 250 kronor som betalas kontant vid ankomsten till museet. Bindande anmälan senast 12 november kl. 17.00, här gäller också att detta är absolut sista anmälningstid, kommer anmälan in senare kan jag tyvärr inte skaffa fram en måltid, till Yvonne Ribbentoft, telefon 08–83 28…
Mer information »mars 2019
Romerska kejsarvillor på Capri – ett arkeologiskt perspektiv
Föredrag av Allan Klynne, arkeolog med inriktning på antiken, författare till bl.a. Pyrrhos: segraren som förlorade (2016) och medförfattare till Antiken: från faraonernas Egypten till romarrikets fall (2017). Allan var under 2017 tf. intendent på Villa San Michele. Därefter serveras en måltid med ett glas vin. På grund av svårigheter med att hantera kontanter gentemot banken så sker nu anmälan på annat sätt. Anmäl dig till sammankomsten/måltiden genom att sätta in 250 kronor per person på pg-konto 25 96 90-6.…
Mer information »maj 2019
Årsmöte 2019
Efter årsmötet berättar Claes Egnell om den unge svenske adelsmannen som under en utflykt till Villa Jovis 1872 föll ner för Tiberiusklippan och dog – en händelse som på sin tid var mycket omtalad och bl.a. uppmärksammades av kung Oscar II. Staffan Mårtensson, soloklarinettist i Kungliga Hovkapellet, musicerar tillsammans med pianisten Love Derwinger, som i tolv år varit ansvarig för musikverksamheten på Villan och som framträdde hos oss för några år sedan. Staffan har vid flera tillfällen framträtt på Villa…
Mer information »oktober 2019
Hildasholms park och trädgårdar
Ingemar Blomqvist, trädgårdsmästare på Hildasholm sedan tjugo år, berättar om naturparken och trädgårdsrummen vid Axel och Hilda Munthes sommarhem i Leksand. Därefter serveras en måltid med ett glas vin. Anmäl dig till sammankomsten/måltiden genom att sätta in 250 kronor per person på pg-konto 25 96 90-6. Skriv sedan på talongen att det gäller måltiden den 16 oktober samt ditt namn och om ni är flera ta då upp alla namn. Obs att det är viktigt att vi kan se vilken/vilka…
Mer information »december 2019
Frank Heller på och om Capri
Frank Heller, eller Gunnar Serner som han egentligen hette, var en av Sveriges mest lästa förfat-tare under första hälften av 1900-talet. Hans böcker översattes till ett flertal språk och filmades också. Heller var mest känd för sina berättelser om svindlaren Filip Collins öden och äventyr, bl.a. boken Storhertigens finanser (1915). Heller älskade Capri, som han besökte vid flera tillfällen och också skildrade i tryck. Om denne underhållande författare och briljante stilist och hans förhållande till Capri berättar Frank Orton, jurist,…
Mer information »mars 2020
Grön porfyr – kejserlig lyx, liturgiska kultobjekt och dekor i Munthes villa
Sten Tesch är fil.dr i arkeologi, har tidigare arbetat som antikvarie på Riksantikvarieämbetet och under en längre tid som chef för Sigtuna Museum. I Sigtuna var han även ledare för flera stora arkeologiska undersökningsprojekt. I anslutning till dessa påträffades några märkliga små stenar av grön porfyr. I det romerska riket användes den gröna porfyren som dekorsten i olika, ofta kejserliga, byggnadssammanhang. Under medeltiden återanvändes romerska byggnadselement av porfyr i liturgiska sammanhang såväl i Rom som i Sigtuna och på Island…
Mer information »maj 2020
Årsmöte
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar berättar Christina Munck-Eriksson om Leksandskonst-nären Gustaf Theodor Wallén, som på försommaren 1891 besökte Capri. Han hade då varit på resa några månader i Frankrike, Spanien, Nordafrika och Italien i egenskap av akademistipendiat. Under resan fotograferade han flitigt. Walléns foton av människor och miljöer på Capri var länge okända men utgör en veritabel kulturskatt. Christina Munck-Eriksson har undervisat i engelska, franska och konsthistoria på Mora folkhögskola och Hantverkets folkhögskola i Leksand och är nu verksam som företagare inom…
Mer information »mars 2022
Capriprocessen
Onsdagen den 16 mars kommer konstnären Jesper Waldersten, som vistats två gånger på Villa San Michele, att berätta om Capris betydelse för hans konst. Arbeten tillkomna på Capri ingick i hans utställning på Fotografiska 2019. Han kommer att visa dessa men också några som inte var med på utställningen. Jesper arbetar inom flera genrer – fotografi, grafik, teckning, måleri – och har bl.a. illustrerat en nyutgåva av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Anmälan måste vara oss tillhanda senast tisdagen den 8…
Mer information »maj 2022
Årsmöte
I år är det 150 år sedan Hugo Alfvén föddes. Inte alla vet att tonsättaren också var en skicklig konstnär. Om hans konstnärskap och hans oerhört vackra akvareller från Anacapri berättar Christina Munck-Eriksson efter årsmötesförhandlingarna. Anmälan måste vara oss tillhanda senast måndagen den 2 maj. För den som deltar i måltiden gäller inbetalningen som anmälan. Samma datum gäller för den som enbart vill gå på årsmötet och lyssna på föredraget. Då sker anmälan via e-mail tillchristin.edstrom@outlook.com eller på tel. 070-6234754.…
Mer information »oktober 2022
Allan Klynne föreläser om Villans konstföremål
I samband med utarbetandet av audioguider för Villa San Michele har Allan Klynne, arkeolog och docent i antikens kultur och samhällsliv, gjort en inventering av Villans konstföremål. Någon sådan har inte gjorts på årtionden. Allan, som under en period 2017 vikarierade som intendent på Villa San Michele, berättar om de viktigaste föremålen och visar ljusbilder. Efter föredraget serveras en måltid med ett glas vin. Anmäl dig till måltiden genom att sätta in 250 kronor per person på pg-konto 25 96…
Mer information »november 2022
Kristina Kappelin och Bo Löfvendahl samtalar om Villans evenemangsverksamhet
Överintendent Kristina Kappelin och musikkritikern Bo Löfvendahl, ansvarig för musikprogrammet på Villa San Michele, i samtal med Bengt Jangfeldt om Villans med åren alltmer utåtriktade aktiviteter: konserter, film- och litteraturfestivaler, konstutställningar. En verksamhet som har gjort Villa San Michele till en allt viktigare del av Anacapris kulturliv. Tyvärr kan vi denna gång inte servera någon förtäring efter framträdandet eftersom det är för svårt och kostsamt att ordna med catering. De som redan betalt in avgiften för måltiden kommer att få…
Mer information »mars 2023
San Michelestiftelsen och Romstiftelsen: Hur ser samarbetet ut?
San Michelestiftelsen är en del av Stiftelsen Svenska Institutet i Rom. Ibland blandas de båda stiftelserna ihop. Ordföranden i Rominstitutets styrelse Göran Blomqvist och skattmästare Agneta Modig Tham reder ut begreppen och berättar om hur arbetet är upplagt. Efter föredraget serveras en måltid med ett glas vin. Anmäl dig till måltiden senast 1 mars genom att sätta in 275 kronor per person på pg-konto 25 96 90-6. Ange datum samt namn och antalet deltagare. Det är viktigt att vi kan se…
Mer information »maj 2023
Årsmöte
Efter årsmötesförhandlingarna berättar Christin Edström utifrån en ny bok om Hildasholms historia. Hur har det gått sedan huset blev museum för 25 år sedan? Det musikaliska inslaget står Anders Kilström för. Anders, som för några år sedan framträdde på Villa San Michele, har vid sidan av sin solokarriär som pianist också ackompanjerat Bryn Terfel, Charlotte Hellekant, Barbara Hendricks och andra framstående operasångare. För oss spelar han stycken av Schubert och Bach. Efter föredraget serveras en måltid med ett glas vin. Anmäl dig…
Mer information »Årsmöte
maj 3 @ 17:00 at Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2Efter årsmötesförhandlingarna berättar Christin Edström utifrån en ny bok om Hildasholms historia. Hur har det gått sedan huset blev museum för 25 år sedan? Det musikaliska inslaget står Anders Kilström för. Anders, som för några år sedan framträdde på Villa San Michele, har vid sidan av sin solokarriär som pianist också ackompanjerat Bryn Terfel, Charlotte Hellekant, Barbara … Fortsätt läsa Årsmöte →
San Michelestiftelsen och Romstiftelsen: Hur ser samarbetet ut?
mars 15 @ 17:00 at Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2San Michelestiftelsen är en del av Stiftelsen Svenska Institutet i Rom. Ibland blandas de båda stiftelserna ihop. Ordföranden i Rominstitutets styrelse Göran Blomqvist och skattmästare Agneta Modig Tham reder ut begreppen och berättar om hur arbetet är upplagt. Efter föredraget serveras en måltid med ett glas vin. Anmäl dig till måltiden senast 1 mars genom … Fortsätt läsa San Michelestiftelsen och Romstiftelsen: Hur ser samarbetet ut? →
Kristina Kappelin och Bo Löfvendahl samtalar om Villans evenemangsverksamhet
25 november, 2022 @ 17:00 - 20:00 at Italienska KulturinstitutetÖverintendent Kristina Kappelin och musikkritikern Bo Löfvendahl, ansvarig för musikprogrammet på Villa San Michele, i samtal med Bengt Jangfeldt om Villans med åren alltmer utåtriktade aktiviteter: konserter, film- och litteraturfestivaler, konstutställningar. En verksamhet som har gjort Villa San Michele till en allt viktigare del av Anacapris kulturliv. Tyvärr kan vi denna gång inte servera någon … Fortsätt läsa Kristina Kappelin och Bo Löfvendahl samtalar om Villans evenemangsverksamhet →
Allan Klynne föreläser om Villans konstföremål
25 oktober, 2022 @ 17:00 - 20:00 at Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2I samband med utarbetandet av audioguider för Villa San Michele har Allan Klynne, arkeolog och docent i antikens kultur och samhällsliv, gjort en inventering av Villans konstföremål. Någon sådan har inte gjorts på årtionden. Allan, som under en period 2017 vikarierade som intendent på Villa San Michele, berättar om de viktigaste föremålen och visar ljusbilder. … Fortsätt läsa Allan Klynne föreläser om Villans konstföremål →
Årsmöte
11 maj, 2022 @ 17:00 - 20:00 at Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2I år är det 150 år sedan Hugo Alfvén föddes. Inte alla vet att tonsättaren också var en skicklig konstnär. Om hans konstnärskap och hans oerhört vackra akvareller från Anacapri berättar Christina Munck-Eriksson efter årsmötesförhandlingarna. Anmälan måste vara oss tillhanda senast måndagen den 2 maj. För den som deltar i måltiden gäller inbetalningen som anmälan. … Fortsätt läsa Årsmöte →